10 Αλήθειες για τα νεογέννητα που μπορεί να μην τις είχες φανταστεί!

[mks_dropcap style=»square» size=»52″ bg_color=»#ffffff» txt_color=»#dd9933″]Ό[/mks_dropcap]λα είναι υπέροχα, όπως το φανταζόσουν και πάνω απ’ όλα είναι υπέροχο το νεογέννητο μωρό σου! Επειδή όμως η λέξη «νέο», θα πρωταγωνιστεί από εδώ και πέρα στη ζωή σου, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να συνηθίσεις τα νέα (!) δεδομένα πολύ πιο γρήγορα και να μην αγχώνεσαι!

Είχες φανταστεί ποτέ ότι τα νεογέννητα …..

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»] Αλληθωρίζουν; Είναι κάτι συνηθισμένο, μέχρι τις πρώτες έξι εβδομάδες ζωής και δεν θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Αν το μωράκι σου συνεχίζει να το κάνει και μετά τις 6 εβδομάδες συμβουλέψου τον παιδίατρο σου…

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»] Δεν κοιμούνται ήσυχα; Η φράση «κοιμάται σαν μωρό» απέχει λίγο από την πραγματικότητα. Το γεγονός ότι το αναπνευστικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς κάνει τα νεογέννητα μωράκια να κάνουν περίεργους ήχους καθώς κοιμούνται… κάτι σαν ροχαλητό!

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»] Έχουν το «αντανακλαστικό του αιφνιδιασμού» ; Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να αγχωθείς βλέποντας το μωρό σου να γουρλώνει τα ματάκια του. Αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί από κάποιον έντονο θόρυβο ή κάτι που θα το τρομάξει και εκείνο αντιδρά, κάνοντας μία χαρακτηριστική κίνηση με το σώμα του (σαν να πέφτει στο κενό). Αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του και θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»] Συχνά εμφανίζουν μετά την γέννηση κόκκινες κηλίδες;  Πολλά νεογέννητα εμφανίζουν αυτά τα μικρά αιματώματα στο σβέρκο, ανάμεσα στα μάτια ή ανάμεσα στα βλέφαρα . Αυτά προκαλούνται από τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα . Συνήθως εξασθενούν από μόνα τους και δεν απαιτούν κανένα είδος θεραπείας.

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»] Έχουν αρκετό «χνούδι» στο δέρμα τους; Το έμβρυο καλύπτεται από αρκετές τρίχες (το λεγόμενο «χνούδι») όσο βρίσκεται μέσα στην μήτρα. Αν και τα περισσότερα τελειόμηνα έμβρυα «ρίχνουν» αυτές τις τριχούλες  πριν από τη γέννηση, δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες να παραμείνουν στην πλάτη, στους ώμους, στα μάγουλα ή στο μέτωπο. Το επιπλέον αυτό χνούδι θα απομακρυνθεί από μόνο του, αλλά αν ανησυχείς λίγο περισσότερο, συμβουλέψου τον παιδίατρο σου.

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»]  Εμφανίζουν «νινίδα»; Τα φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού αναφέρονται συχνά ως «νινίδα». Η ξηρότητα αυτή είναι πιο πιθανό να ενοχλεί εσένα παρά το μωρό σου και συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγους μήνες . Ένα ελαφρύ τρίψιμο στο μπάνιο, με ένα ήπιο σαμπουάν, στο τριχωτό της κεφαλής ή η χρήση μίας ειδικής  μαλακής βούρτσας θα βοηθήσουν στην γρήγορη αντιμετώπιση.

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»]  Μπορεί να εμφανίσουν υπόλευκες έως κίτρινες κύστεις στα ούλα και στην υπερώα  του στόματος σε ποσοστό 80%; Αυτές εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες από τη γέννηση .

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»] Είτε αγόρια είτε κορίτσια, μπορεί να έχουν μία μικρή αύξηση στο στήθος τους; Οι περισσότερες μαμάδες νομίζουν πως οφείλεται στα «παχάκια» που έχουν τα μωρά, όμως μπορεί να έχει συμβάλλει και άλλος λόγος… Τα μωρά εκτίθενται στις ίδιες ορμόνες που διεγείρουν τους αδένες του γάλακτος της μητέρας, ενώ βρίσκονται ακόμα στη μήτρα και μερικές φορές, έχουν την ίδια επίδραση στο έμβρυο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ο ιστός του μαστού του νεογνού θα συρρικνωθεί από μόνος του.

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»]  Μπορεί να έχουν φραγμένους δακρυϊκούς πόρους σε ποσοστό 6%; Όταν το άνοιγμα του πόρου δεν έχει σχηματιστεί καλά, τα δάκρυα δεν έχουν που να παροχετευτούν με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερβολική δακρύρροια. Επίσης είναι πιθανό να εμφανιστεί κίτρινη βλέννα στη γωνία του ματιού. Ένας φραγμένος δακρυϊκός πόρος σε ένα νεογέννητο συνήθως υποχωρεί μέσα σε ένα χρόνο και δεν χρειάζεται θεραπεία. Φρόντισε να διατηρείς καθαρή την περιοχή, ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις.

[mks_icon icon=»fa-adjust» color=»#dd9933″ type=»fa»]  Ίσως εμφανίσουν παραμορφωμένο κεφαλάκι; Το ταξίδι από την μήτρα στον έξω κόσμο δεν είναι εύκολο κατόρθωμα και το κεφάλι του νεογέννητου είναι μαλακό και εύπλαστο. Η διαδικασία του τοκετού είναι πιθανόν να προκαλέσει μία μικρή παραμόρφωση στο κεφαλάκι του. Το σχήμα στο κεφάλι του νεογνού θα επιστρέψει στη φυσιολογική μορφή του, αλλά αν έχεις οποιαδήποτε ανησυχία συμβουλέψου τον παιδίατρο σου.

10 Αλήθειες για τα νεογέννητα που μπορεί να μην τις είχες φανταστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.