Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών μας, η οποία σχετίζεται ακόμα και με την πνευματική τους ανάπτυξη, προτού να είναι αργά;

Η διόρθωση των προβλημάτων όρασης στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αρμονική σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Τα παιδιά στηρίζονται σε όλες τις αισθήσεις τους για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Επομένως, τα υγιή μάτια και η καλή όραση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Για παράδειγμα, προβλήματα όρασης μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός βρέφους να αναπτύξει οπτικο-κινητικό συντονισμό, αντίληψη του βάθους, και άλλες βασικές δεξιότητες. Η κακή όραση σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίδοσή τους στο σχολείο ή στον αθλητισμό, προκαλώντας απογοήτευση και θυμό.

Ωστόσο, συχνά δε δίνουμε στην παιδική όραση την προσοχή που της αξίζει. Έρευνες δείχνουν ότι μόνο ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, έχει κάνει μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση μέσα στο προηγούμενο έτος. Άλλη μελέτη, επίσης, εκτιμά ότι το 90%των παιδιών σχολικής ηλικίας που χρειάζονται γυαλιά μυωπίας δεν τα φορούν ή δεν το γνωρίζουν. Για να διασφαλίσετε την υγεία των ματιών του παιδιού μας, θα πρέπει να προγραμματίσουμε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και να προσέχουμε τυχόν ενδείξεις προβλημάτων όρασης.

Πότε θα πρέπει τα παιδιά να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση;

Οι ειδικοί συνιστούν να γίνονται ολοκληρωμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις στα παιδιά σε διάφορες ηλικίες:

 • Τα νεογνά θα πρέπει να εξετάζονται για ενδεχόμενα προβλήματα όρασης εκ γενετής.
 • Σε ηλικία 6 μηνών περίπου, τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση. Ο γιατρός θα ελέγξει για προβλήματα υγείας των ματιών και τα σημάδια της προβληματικής όρασης, όπως μυωπία, υπερμετρωπία, ή προβλήματα στην κίνηση των ματιών.
 • Μέχρι την ηλικία των 3, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κάνει τις πρώτες τους εξετάσεις οπτικής οξύτητας, που θα καθορίσουν κατά πόσο χρειάζονται γυαλιά για μυωπία ή υπερμετρωπία.
 • Οι ειδικοί συστήνουν μια επόμενη εξέταση της οξύτητας της όρασης και της ευθυγράμμισης των ματιών μέχρι την ηλικία των 5. Ο γιατρός μπορεί να συγκρίνει αυτήν την εξέταση με την προηγούμενη και να προβλέψει τη μελλοντική υγεία των ματιών και πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.
 • Από εκεί και στο εξής, οι οφθαλμολογικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο για τα παιδιά που χρειάζονται γυαλιά και τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια στα υπόλοιπα.
Σημάδια πως υπάρχουν προβλήματα με την παιδική όραση

Τα παιδιά με προβλήματα όρασης πιθανότατα θα παρουσιάσουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία οι γονείς θα πρέπει να προσέχουμε:

 • Επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι και ναυτία που δε σχετίζονται με κάποια ασθένεια
 • Συνεχής τριβή των ματιών
 • Ακραίες αντιδράσεις σε έντονο φως
 • Αδυναμία του παιδιού να ακολουθήσει ένα αντικείμενο με τα μάτια του
 • Χρόνια δακρύρροια ή ερυθρότητα των ματιών
 • Συχνό σούφρωμα των ματιών
 • Δυσκολία στην ανάγνωση ή ναυτία μετά την ανάγνωση
 • Δυσκολία να δει αντικείμενα σε απόσταση
 • Δυσκολία να διαβάσει τον πίνακα από τη μέση ή το πίσω μέρος της τάξης
 • Παρακολουθεί από πολύ κοντά στην τηλεόραση
 • Κρατάει τα βιβλία κοντά στο πρόσωπο
 • Γράφει με το κεφάλι κοντά στην επιφάνεια γραφής
 • Κλείνει το ένα μάτι για να δει καλύτερα

 

Η επιλογή των σωστών γυαλιών για το παιδί σας

Το να επιλέξουμε τα σωστά γυαλιά είναι πολύ σημαντικό για τα παιδάκια που έχουν μυωπία ή υπερμετρωπία. Πρέπει πάντα να προσέχουμε τα εξής:

 • Αφήνουμε τα παιδιά να διαλέξουν σκελετό για τα γυαλιά τους.
 • Επιλέγουμε πλαστικούς σκελετούς για παιδιά κάτω των 2 ετών και γενικά εύκαμπτους βραχίονες για να μη στραβώνουν ή να μη σπάνε εύκολα.
 • Αν το παιδί σας είναι πολύ δραστήριο ή κάνει κάποιο άθλημα, καλό είναι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να πάρουμε πολυανθρακικούς φακούς. Είναι ανθεκτικοί και δε σπάνε εύκολα. Ωστόσο, χαράσσονται πιο εύκολα από ό, τι οι συνηθισμένοι φακοί.
 • Όσο για τους φακούς επαφής, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να τους τοποθετήσουν, να τους αφαιρέσουν και να τους καθαρίσουν, όπως συμβουλεύει ο οφθαλμίατρος. Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά –για πρακτικούς λόγους- να σκεφτούν τους φακούς επαφής μετά την ηλικία των 10 ετών.
Με τη συνεργασία της δρ Δήμητρας Κάτρη, Χειρουργού Οφθαλμίατρου, Επιστ. Συνεργάτη της Παν/κής Οφθ/κής Κλινικής Αθηνών
Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών μας, η οποία σχετίζεται ακόμα και με την πνευματική τους ανάπτυξη, προτού να είναι αργά;

Related Posts

Μήπως το παιδί μου έχει στρες;

Τα παιδιά σε όποια ηλικία και εάν βρίσκονται χρειάζονται από τους γονείς την άνευ όρων αποδοχή και την αίσθηση ότι τα εκτιμούν πρώτα από όλα για αυτό που είναι κι έπειτα για αυτό που κάνουν.

Κρύο, καιρός για… παιδικά χαμόγελα! 6 βήματα για να απολαύσεις με ασφάλεια τις οικογενειακές στιγμές σας και το χειμώνα!

Επειδή όμως μία μανούλα πρέπει να σκέφτεται τα πάντα ώστε να προφυλάξει τα παιδιά της από κάθε πιθανό κίνδυνο, δες τι πρέπει να προσέξεις όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει.

Τα παιδιά που η μητέρα τους έχει μία κοινή ορμονική ανισορροπία μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτισμού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια κοινή διαταραχή που προκαλεί διογκωμένες ωοθήκες με μικρές κύστεις και επηρεάζει περίπου 5 έως 15 τοις εκατό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας φαίνεται να συνδέεται με διαταραχές που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού.

Μήπως το παιδί μου έχει αυτισμό; Δες τα σημάδια που πρέπει να παρατηρήσεις από νωρίς.

Η έναρξη θεραπείας για τον αυτισμό σε μικρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες να ξεπεραστούν τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί με αυτισμό και να μάθει να αλληλεπιδρά φυσιολογικά με τους ανθρώπους γύρω του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.