Τάμπλετ αντί για πιπίλα;

Ανησυχητικά αποτελέσματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Συνήθως όταν το μωρό ήταν ανήσυχο οι γονείς προσπαθούσαν να το καθησυχάσουν παίρνοντάς το αγκαλιά, προσφέροντάς του παιχνίδια ή μία πιπίλα.
Με τη καθημερινότητα όμως να μας πιέζει και με την τεχνολογία να κάνει πολλά πράγματα αντί για εμάς, πολλοί γονείς καταφεύγουν στη λύση της «ηλεκτρονικής νταντάς».
Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Παιδιατρικής Ακαδημαϊκής Κοινωνίας στις ΗΠΑ, δείχνει ότι περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά παίρνουν στα χέρια τους smartphone και tablet, πριν ακόμη κλείσουν το ένα έτος.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Φιλαδέλφειας ζήτησαν ένα δείγμα 370 γονέων και τους έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες εμπειρίες των παιδιών τους με διαφορετικές συσκευές. Το 15 % των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τα παιδιά τους είχαν ήδη χρησιμοποιήσει ένα smartphone ή tablet app, το 12% ότι είχε παίξει κάποιο video game, ενώ το 36% ότι είχε αγγίξει την οθόνη smartphone ή tablet και το 24% τα παιδιά τους είχαν ζητήσει ήδη να παίξουν με tablet ή smartphone.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση», παρατηρεί η Κάθι Χιρς-Πάζεκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφειας, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στην έρευνα. «Αν τα παιδιά κάθονται μόνα τους προσηλωμένα σε αυτό το ψηφιακό “γλύκισμα”, τότε απλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες για την κοινωνική τους ανάπτυξη», εξηγεί η δρ Χιρς-Πάζεκ.[mks_pullquote align=»left» width=»300″ size=»24″ bg_color=»#f7901e» txt_color=»#ffffff»]Περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά παίρνουν στα χέρια τους smartphone και tablet, πριν ακόμη κλείσουν το ένα έτος.[/mks_pullquote]

Κάπου εδώ, θα πρέπει να τονίσω, ότι οι γονείς έχουν την ευθύνη και θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους.

Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν τί είναι tablet ή smartphone αν δεν τους το έχουμε παρουσιάσει εμείς οι ίδιοι.
Το γεγονός ότι η τεχνολογία προχωράει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ακολουθάμε σε όλους τους τομείς. Καλό είναι να κρατήσετε κάποιες παραδοσιακές μεθόδους ανατροφής οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά εσάς και το παιδί σας.

Μία ζεστή αγκαλιά από τη μαμά ή το μπαμπά σίγουρα είναι καλύτερη από τη ψυχρή οθόνη μιας έξυπνης συσκευής.

Τάμπλετ αντί για πιπίλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.