Μήπως είμαι έγκυος; Αναγνώρισε τα σημάδια… πριν από το τεστ κύησης

Ξαφνικά, ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποιείς ότι η περίοδος σου μάλλον σε ξέχασε… Η καθυστέρηση της περιόδου είναι το πρώτο σημάδι που σε κάνει να σκέφτεσαι μία πιθανή εγκυμοσύνη… Είναι όμως το μοναδικό; Πριν τρέξεις στο κοντινότερο φαρμακείο για να αγοράσεις το τεστ κύησης, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα σε κάνουν να το πιστέψεις ακόμα περισσότερο… αρκεί να τα αναγνωρίσεις…

Έντονο πρήξιμο του στήθους

Συνήθως αναμένοντας την περίοδο σου, το στήθος σου πρήζεται και διογκώνεται ελαφρώς. Τώρα όμως κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει… Μήπως το νιώθεις κάπως μεγαλύτερο;; Οι ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης θα διογκώσουν το στήθος σου, θα το κάνουν πιο ευαίσθητο και το πιο πιθανό είναι, να νιώθεις έναν αρκετά αισθητό πόνο καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης.

Συχνουρία

Αν οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά συχνές και νιώθεις συνέχεια σαν να έχεις καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών, μάλλον μόλις παρατήρησες άλλο ένα σημάδι μίας πιθανής εγκυμοσύνης. Στην αρχή της κύησης, η συχνοουρία οφείλεται κυρίως στην απότομη αύξηση της ποσότητας του αίματος και άλλων σωματικών υγρών, ενώ στη συνέχεια την κατάσταση επιδεινώνει και η αύξηση του μεγέθους της μήτρας που πιέζει την ουροδόχο κύστη.

Υπνηλία

Το μαξιλάρι σου έχει γίνει τις τελευταίες μέρες ο καλύτερος σου φίλος και νιώθεις ότι δε μπορείς να αποχωριστείς το κρεβάτι σου… Γενικά νιώθεις μία αίσθηση κόπωσης και χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο. Η αδιαθεσία αυτή, το πιο πιθανό είναι να οφείλετε στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης λόγω της αρχόμενης εγκυμοσύνης σου.

Ναυτία και τάση για έμετο

Η «πρωινή αδιαθεσία» που, παρά το όνομα της, πολλές φορές εμφανίζεται σε διάφορες ώρες της ημέρας, συνήθως ξεκινά μετά την 8η με 10η εβδομάδα της κύησης. Αρκετές γυναίκες δεν νιώθουν καθόλου ναυτία. Αν όμως δεν ανήκεις στις «τυχερές» ίσως νιώθεις έντονη ναυτία από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εγκυμοσύνης.

Αύξηση θερμοκρασίας σώματος

Για να μπορέσεις να παρατηρήσεις αύξηση στην βασική θερμοκρασία του σώματος, θα πρέπει να μετράς την θερμοκρασία σου κάθε μέρα, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σου, περίπου την ίδια ώρα. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η θερμοκρασία θα είναι εμφανώς αυξημένη. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα θερμόμετρο βασικής θερμοκρασίας σώματος, που μετρά με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων και η τακτική καθημερινή θερμομέτρηση.

Αιμορραγία εμφύτευσης

Τις ημέρες που κανονικά περίμενες την περίοδο σου υπάρχει πιθανότητα να παρατηρήσεις μία μικρή αιμορραγία. Αν αυτό συμβεί, μόλις συνειδητοποίησες την εμφύτευση του εμβρύου στο εσωτερικό της μήτρας σου!

Ευαισθησία στις μυρωδιές και… λιγούρες!

Συχνά οι εγκυμονούσες νιώθουν ότι η όσφρηση τους έχει γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητη, ενώ ταυτόχρονα έχουν περίεργες επιθυμίες για φαγητό. Αν και επιστημονικά η αιτία δεν έχει τεκμηριωθεί, αν νιώθεις ότι οι μυρωδιές και οι γεύσεις έχουν γίνει το ευαίσθητο σημείο σου… μάλλον αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Επίσης, η αύξηση των επιπέδων της β χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG), μπορεί να σου προκαλέσει μία δυσάρεστη αίσθηση για ορισμένες τροφές, που καλό θα ήταν να αποφύγεις αν σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα.

Αρκετά από τα συμπτώματα στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης, δεν είναι κοινά σε όλες τις γυναίκες. Κάποιες εγκυμονούσες μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή, λαχάνιασμα, πόνο στη μέση, δυσκοιλιότητα και κράμπες στη μήτρα. Μην ξεχνάς, πως αυτά τα σημάδια μπορούν να σου δώσουν την ένδειξη. Για να επιβεβαιώσεις μία εγκυμοσύνη πρέπει να κάνεις, το συντομότερο, ένα τεστ κύησης ή μία μέτρηση των επιπέδων β-HCG στο αίμα.

 

Μήπως είμαι έγκυος; Αναγνώρισε τα σημάδια… πριν από το τεστ κύησης

Related Posts

Είστε έγκυος; Μη ξεχάσετε το εμβόλιο του κοκκύτη.

Είστε έγκυος; Μην ξεχάσετε το εμβόλιο του κοκκύτη Ο εμβολιασμός των εγκύων με το εμβόλιο Tdap προλαμβάνει τον κοκκύτη στα τρία τέταρτα των νεογέννητων μωρών, αλλά δυστυχώς λιγότερες από τις μισές εγκύους εμβολιάζονται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2011-2014

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.