Τα παιδιά που η μητέρα τους έχει μία κοινή ορμονική ανισορροπία μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτισμού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε στη Σουηδία, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) – μια κοινή διαταραχή που προκαλεί διογκωμένες ωοθήκες με μικρές κύστεις και επηρεάζει περίπου 5 έως 15 τοις εκατό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας – φαίνεται να συνδέεται με διαταραχές που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού.

Βρήκαμε ότι μία διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών στη μητέρα αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στους απογόνους κατά 59 τοις εκατό, είπε η ελληνίδα επιστήμονας Κυριακή Κοσίδου, επικεφαλής ερευνητής στο τμήμα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της επιστημών της δημόσιας υγείας.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που βρίσκει μια τέτοια σύνδεση, είπαν οι ερευνητές. Και, παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος, υποθέτουν ότι η έκθεση σε ορμόνες του φύλου νωρίς στη ζωή – οι μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παράγουν υπερβολικές ποσότητες ανδρογόνων, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος – μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει αυτισμό.

Επιπλέον, υπάρχει περαιτέρω αύξηση του κινδύνου, αν μια μητέρα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS είναι επίσης παχύσαρκη, αναφέρει η μελέτη.

Για τις γυναίκες με PCOS, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την προγεννητική φροντίδα. Ωστόσο, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Renee Gardner, είπε σε μια ανακοίνωση ότι «η αυξημένη επίγνωση αυτής της σχέσης ανάμεσα στο Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και του αυτισμού, θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκαιρη ανίχνευση του σε παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.»

ΠΗΓΗ: ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τα παιδιά που η μητέρα τους έχει μία κοινή ορμονική ανισορροπία μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτισμού.

Related Posts

Μήπως το παιδί μου έχει στρες;

Τα παιδιά σε όποια ηλικία και εάν βρίσκονται χρειάζονται από τους γονείς την άνευ όρων αποδοχή και την αίσθηση ότι τα εκτιμούν πρώτα από όλα για αυτό που είναι κι έπειτα για αυτό που κάνουν.

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών μας, η οποία σχετίζεται ακόμα και με την πνευματική τους ανάπτυξη, προτού να είναι αργά;

Η διόρθωση των προβλημάτων όρασης στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αρμονική σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Κρύο, καιρός για… παιδικά χαμόγελα! 6 βήματα για να απολαύσεις με ασφάλεια τις οικογενειακές στιγμές σας και το χειμώνα!

Επειδή όμως μία μανούλα πρέπει να σκέφτεται τα πάντα ώστε να προφυλάξει τα παιδιά της από κάθε πιθανό κίνδυνο, δες τι πρέπει να προσέξεις όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει.

Μήπως το παιδί μου έχει αυτισμό; Δες τα σημάδια που πρέπει να παρατηρήσεις από νωρίς.

Η έναρξη θεραπείας για τον αυτισμό σε μικρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες να ξεπεραστούν τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί με αυτισμό και να μάθει να αλληλεπιδρά φυσιολογικά με τους ανθρώπους γύρω του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.