Πώς θα κάνεις την κόρη σου να νιώθει αυτοπεποίθηση για το σώμα της

Η πρώτη φορά που έβαλα το tutu μπαλαρίνας αποτελεί μία από τις πιο δυνατές αναμνήσεις της παιδική μου ηλικίας. Κι όχι τυχαία. Το φρουρού, το ροζ της πούδρας κορμάκι και οι πουέτ ήταν αρκετά για να με ανεβάσουν στα ουράνια ως παιδί.

Ως μητέρα πια οφείλω να ανησυχώ και γι’ αυτή μου την χαρούμενη ανάμνηση και για τις αναμνήσεις που θέλω να έχει και η κόρη μου. Για εμάς τις γυναίκες η απόκτηση ενός ωραίου σώματος δεν ξεκινά ως αναζήτηση στην ενηλικίωση, μεγαλώνουμε με αυτήν.

Προσωπικά υπήρξα ένα αδύνατο παιδί, που τα tutus του εφάρμοζαν άψογα. Τι θα γίνει όμως αν το παιδί μου ή το παιδί σου νιώθει άσχημα με το σώμα του μέσα σε μια στολή μπαλαρίνας;

Η νέα έρευνα του Yahoo σε δείγμα 2000 ατόμων (συγκεκριμένα 1993) ηλικίας από 13 έως 64 ετών με ανησύχησε ακόμα περισσότερο. Φαίνεται πως οι γυναίκες περνούν τη μισή τους ζωή για να αποκτήσουν τη μισή από την αυτοπεποίθηση που έχει ένα αγόρι ήδη από την εφηβεία του. Κοινώς, κορίτσια σκούρα τα πράγματα!

Η έρευνα μας φέρνει μπροστά σε μια πιο σοβαρή διαπίστωση: Ως ενήλικες θυμόμαστε την πρώτη κακή ανάμνηση ντροπής για το σώμα μας στα 13 με 14 χρόνια ζωής, οι έφηβοι όμως αποκαλύπτουν πως η πρώτη φορά που ένιωσαν άσχημα με το σώμα τους ήταν σε ηλικίας 9 ή 10 ετών μόλις.

Τα παιδιά πολλές φορές είναι σκληρά μεταξύ τους γιατί απλά έτσι συμβαίνει. Και η έρευνα επιβεβαιώνει πως η πρώτη εμπειρία ντροπής για το σώμα ενός παιδιού ήρθε από το σχόλιο ενός συμμαθητή ή φίλου. Και δεν είναι μόνο τα σχόλια φίλων και συμμαθητών αυτά που δημιουργούν την ντροπή για το σώμα.

Σίγουρα, τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν δημιουργήσει τα μίντια επηρεάζουν στο μεγαλύτερο βαθμό αλλά είναι σοκαριστικό πως στο 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Yahoo ήταν οι γονείς οι ίδιοι εκείνοι που ενίσχυσαν την έλλειψη αυτοπεποίθησης που έχει το παιδί τους για το σώμα του.

Στους υπόλοιπους παράγοντες που επηρέασαν την εικόνα που είχαν για το σώμα τους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σε ποσοστό 30% το ότι είδαν μια φωτογραφία του ίδιου τους του εαυτού ενώ σε ποσοστό 28% ανέφεραν τη σύγκριση με κάποιον άλλο από τον κύκλο τους και τη δοκιμή ρούχων στο δοκιμαστήριο σε βόλτα για ψώνια.

Η δρ Robyn Silverman συγγραφέας του βιβλίου “Good girls don’t get fat: How Weight Obsession is messing up our girls and how can we help them thrive despite it”, επιμένει πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δυστυχία που βιώνουν τα παιδιά σε σχέση με το σώμα τους βαραίνει τα μίντια και τα πρότυπα που αυτά περνούν, είτε από την τηλεόραση και το ίντερνετ είτε ακόμα και μέσα από τη μόδα.

«Τα πιο μικρά παιδιά δέχονται ακόμα πιο νωρίς μηνύματα για το πως θα πρέπει να δείχνουν. Ταυτόχρονα, η σεξουαλικοποίηση συμβαίνει πιο νωρίς, καθώς τα παιδιά βιάζονται πια να ντυθούν ως ενήλικες και να φερθούν έτσι αλλά και να κάνουν το σώμα τους να δείξει πιο ώριμο».

Προτού βιαστείς να πεις πως ναι, φταίνε τα πρότυπα και μόνο, θυμήσου πόσο χάρηκες για το στενό φόρεμα Mini me που πήρες στην κόρη σου για να δείχνετε ίδιες ή πόσο κορόιδεψες μέσα σου εκείνη τη συμμαθήτρια της κόρης σου στο μπαλέτο που έδειχνε στρουμπουλή κι ατσούμπαλη μέσα στο στενό κορμάκι της.

Τι μπορείς να κάνεις για να προφυλάξεις το παιδί σου από το πρόβλημα και να του δώσεις τα εχέγγυα για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αυτοπεποίθηση σε σχέση με το σώμα του;
  • Βοήθησε τα παιδιά σου να αμφισβητήσουν ό,τι τους σερβίρουν τα μίντια:

Πήρε 57 χρόνια στην κούκλα Barbie και απώλεια πολλών εκατομμυρίων για την εταιρία που την δημιουργεί για να ξεκινήσει να πωλείται με πραγματικές σωματικές διαστάσεις. Η νέα Barbie κυκλοφορεί πια σε τέσσερις τύπους σώματος, φοράει flat παπούτσια και δεν έχει μόνο ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Ακόμα κι αυτή η αλλαγή σε μια κούκλα, δεν θα είχε έρθει αν οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος την αγόραζαν δεν είχαν διαπιστώσει και εκφράσει πόσο κακό πρότυπο σώματος αποτελεί για τα παιδιά τους. Κάνε το ίδιο. Δεν μπορείς να κλείσεις την τηλεόραση αλλά μπορείς να εξηγήσεις στο παιδί σου πως το κορίτσι στο τάδε εξώφυλλο περιοδικού δεν θυμίζει καν κορίτσι!

  • Μην επικεντρώνεσαι εσύ και η οικογένειά σου στην εξωτερική ομορφιά

Αν πρέπει να μιλήσεις μπροστά στα παιδιά σου για κάποιον γνωστό σας ή για εσένα την ίδια, μην ξεκινάς από το πόσο αδύνατος ή παχύς είναι αλλά επικεντρώσου στο πόσα πράγματα μπορεί κανείς να κάνει με το σώμα του.

Αντί να πεις πως πάχυνες και χρειάζεσαι δίαιτα μπροστά στα παιδιά, εξήγησέ τους πως πρέπει να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι και πάλι για να μπορείς να τρέξεις και του χρόνου στο Μαραθώνιο. Φυσικά, ρατσιστικά παιδικά τραγουδάκια με την χοντρή κυρία στο τραμ που πέφτει και γελούν όλοι, μόνο κακό θα κάνουν στο παιδί σου.

  • Μάθε στο παιδί σου να βλέπει θετικά το σώμα του και να μιλάει θετικά γι αυτό.
  • Θυμήσου πως κι εσύ πρέπει να μιλάς θετικά για το σώμα των παιδιών σου.
  • Εξήγησε στο παιδί σου πως ένα υγιές σώμα θα το βοηθήσει να κάνει απίθανα πράματα, να αθλείται πιο καλά, να κολυμπάει άνετα κι όχι μόνο.
  • Όσο πιο πολύ μιλάμε για το σώμα μας, τόσο λιγότερο ρόλο παίζουν τα κιλά, τόσο λιγότερο καθορίζει μια ζυγαριά το ποιοι είμαστε.
  • Αν η ζημιά έχει ήδη γίνει και νιώθεις πως το παιδί σου ήδη αισθάνεται άσχημα με το σώμα του, μίλησέ του και μην ντραπείς να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό. Για παράδειγμα, η κοινότητα της ΑΝΑΣΑ  βοηθάει τα άτομα που πάσχουν ή πιστεύουν πως πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή.
Πώς θα κάνεις την κόρη σου να νιώθει αυτοπεποίθηση για το σώμα της

Related Posts

Θέλω να γίνω μαμά- Θέλω να γίνω μπαμπάς : Πώς θα «γεφυρώσεις» το χάσμα στην επιθυμία σας να γίνετε γονείς.

Όπως ήδη γνωρίζεις και εσύ, το να γίνεις γονιός είναι ένα μεγάλο βήμα, που αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου και απαιτεί τεράστια υπευθυνότητα. Δώσε στο σύντροφο σου την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τον πιο σημαντικό του ρόλο, με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί.

7 πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά σου από εσένα όταν μεγαλώσουν

Πολλές φορές φίλοι ή και συγγενείς τυχαίνει να αναφέρονται σε στιγμές της παιδικής σου ηλικίας, τότε που με κοτσιδάκια περιφερόσουν ανάμεσά τους αλλά εσύ δεν μπορείς να θυμηθείς καθόλου τις εν λόγω στιγμές

Γρίπη στην εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχετε αρκετές πιθανότητες να αρρωστήσετε αν δεν πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά επικίνδυνη. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει υποστεί αλλαγές και έτσι είστε ευάλωτες σε ασθένειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.