Ο θηλασμός μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη της καρδιάς στα πρόωρα μωράκια

Με το θηλασμό, βελτιώνεται μακροπρόθεσμα στα πρόωρα μωρά η δομή και η λειτουργία της καρδιάς, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
 
Οι καρδιές των βρεφών που γεννιούνται, πρόωρα, παρουσιάζουν, συχνά, προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Ο Δρ Adam Lewandowski και οι συνεργάτες του στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Clinical Research Facility της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τον καθηγητή Paul Leeson, έχουν δείξει, στο παρελθόν, ότι, στην ενήλικη ζωή, οι καρδιές των ανθρώπων που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα έχουν μικρότερους θαλάμους, παχύτερα τοιχώματα και μειωμένη λειτουργία.
 
Οι αλλαγές στην καρδιά μπορεί να προκύψουν κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση και για αυτό η επιστημονική ομάδα ήθελε να διερευνήσει κατά πόσον ο τρόπος που το μωρό τρεφόταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι δυνατόν να αλλάξει τον τρόπο ανάπτυξης της καρδιάς. Ο Δρ Lewandowski, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, εξήγησε: «Είχαμε, ήδη, δεδομένα για περισσότερα από 900 άτομα που παρακολουθήσαμε από τη γέννησή τους ως μέρος μιας προηγούμενης μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 1982, σχετικά με τις επιπτώσεις των διαφορετικών τρόπων διατροφής σε πρόωρα βρέφη. Καλέσαμε τα άτομα αυτά  να έρθουν στην Οξφόρδη για μια λεπτομερή καρδιαγγειακή μελέτη, ώστε να χρησιμοποιηθούν και οι νέες αυτές πληροφορίες στη διερεύνηση της επιρροής, σε μακροπρόθεσμη βάση, του τρόπου διατροφής στην ανάπτυξη της καρδιάς».
 
Από την αρχική ομάδα, 102 άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Οξφόρδη και να λάβουν μέρος στη μελέτη.
 
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics έδειξε ότι, ενώ όσοι είχαν γεννηθεί πρόωρα είχε μειωθεί ο όγκος της καρδιάς και η λειτουργία της, σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν στους εννέα μήνες. Η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη στα άτομα που είχαν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα σε σχέση με εκείνα που τρέφονταν μόνο με έτοιμο γάλα. Επιπλέον, στα άτομα που τρέφονταν με συνδυασμό μητρικού γάλακτος και έτοιμου, παρατηρήθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η αναλογία του μητρικού γάλακτος στη βρεφική διατροφή, τόσο καλύτερη ήταν η λειτουργία της καρδιάς τους στην ενήλικη ζωή.
 
Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων υπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τον όγκο της καρδιάς και τη λειτουργία της. Ωστόσο, ο θηλασμός και η αναλογία του μητρικού γάλακτος στη διατροφή εξακολουθούσε να σχετίζεται σαφώς με την καλύτερη ανάπτυξη και καρδιακή λειτουργία.
 
Ο Δρ Lewandowski είπε: «Ακόμη και στο καλύτερο έτοιμο γάλα για μωράκια, λείπουν κάποιοι αυξητικοί παράγοντες, ένζυμα και αντισώματα που το μητρικό γάλα παρέχει και είναι σημαντικό για τη βρεφική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ακόμη και στα άτομα στα οποία η πρόωρη γέννηση έχει επηρεάσει αναπόφευκτα την ανάπτυξή τους, ο θηλασμός μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη της καρδιάς».
Ο θηλασμός μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη της καρδιάς στα πρόωρα μωράκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.