Να σου συστήσω το μπαμπά σου!

Και να λοιπόν που έρχεται μια στιγμή, ανάμεσα στους έξι και τους εννέα μήνες που, μετά από μια περίοδο μέλιτος ανάμεσα στο βρέφος και τη μητέρα, ο πατέρας καλείται να πάρει ενεργό μέρος στο μεγάλωμα του παιδιού!

Ο πατέρας, σαφώς, ξεκινά να μαθαίνει τον ρόλο του επιτόπου, από τη στιγμή της γέννησης, όπως και η μητέρα, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του και τους ρυθμούς του σε αυτούς του μωρού. Έτσι μαθαίνει για την ικανότητα του να ανταποκρίνεται και να φροντίζει.

Οι συμπεριφορές που το μωρό απευθύνει αποκλειστικά απέναντί στον πατέρα του, τον κάνουν να αισθάνεται σημαντικός και τον επιβεβαιώνουν στον ρόλο του.

Η λεγόμενη πατρική λειτουργία, διαμορφώνεται περνώντας περίπου από τα ίδια στάδια με τη μητέρα. Και οι δύο γονείς καλούνται να αναπτύξουν ικανότητες φροντιστή, καθώς ανταποκρίνονται στα μη λεκτικά σήματα του βρέφους και αλληλεπιδρούν μαζί του, συγκεκριμένα όμως η πατρική λειτουργία αφορά στους κανόνες και τα πρέπει που επιβάλλονται!

Ο πατέρας, κυρίως, καλείται να βοηθήσει το παιδί του και να το στηρίξει, στην πορεία του προς την ανεξαρτησία! Το βρέφος δεν θα μείνει για πάντα βρέφος, και ο πατέρας δεν θα εμφανιστεί ξαφνικά στη ζωή του. Καθώς το μωρό σας αναπτύσσεται σε νήπιο και έπειτα σε μικρό παιδί, αυξάνει ο πλούτος των λεπτομερειών και παράλληλα ο δεσμός ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατός.

Ο πατέρας χρειάζεται στο σπίτι για να βοηθάει τη μητέρα να νιώθει σωματική και ψυχική πλήρωση και τονίζει πως η παρουσία του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμά του μωρού.

Το παιδί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις σχέσεις των γονιών και αν όλα είναι καλά ανάμεσά τους, βρίσκει τη ζωή ευκολότερη και είναι πιο ικανοποιημένο και πολύ πιο ήρεμο! Η σεξουαλική ένωση του πατέρα και της μητέρας αποτελεί ένα στέρεο γεγονός για το βρέφος. Μεγαλώνοντας θα του επιτραπεί να τον βιώσει ως έναν αντίπαλο που μπορεί να του εναντιώνεται αλλά και ένα φυσικό στήριγμα που χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα της τριγωνικής σχέσης.

Ο πατέρας χρειάζεται για να συμπαρασταθεί ηθικά στη μητέρα και να στηρίξει το κύρος της, να αντιπροσωπεύσει το νόμο και την τάξη. Μερικές φορές βλέπουμε ένα παιδί ( δεν έχει σημασία αν είναι αγόρι ή κορίτσι) να χτυπά ή να κλωτσά τη μητέρα του και σκεφτόμαστε πως αν ο πατέρας βρισκόταν μπροστά να την υποστηρίξει, το παιδί θα επιθυμούσε να στραφεί εναντίον του αλλά μάλλον, αν σαν πατρική φιγούρα είναι σταθερός μέσα στον ψυχικό κόσμο του παιδιού, το δεύτερο δεν θα επιχειρούσε το παραμικρό.

Ένα από τα καθήκοντα του πατέρα προς τα παιδιά του είναι να υπάρχει ενεργά στη ζωή των παιδιών. Είναι φυσικό και αναγκαίο τα παιδιά να εξιδανικεύσουν τον πατέρα τους αλλά και να έχουν την ευκαιρία να παίζουν και να συζητούν μαζί του.

Η συμμετοχή του πατέρα δεν είναι σημαντική μόνο για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και για την ψυχοσεξουαλική! Αν ο πατέρας και η μητέρα είναι ευτυχισμένοι μεταξύ τους τα παιδιά του δε θα αισθανθούν πως ανταγωνίζονται το δεσμό των γονιών.

Το παιδί γεννιέται γιατί ο μπαμπάς και η μαμά ήρθαν κοντά… για να παραμείνει στη ζωή μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον, και από τη στιγμή που οι γονείς έχουν συνειδητά αποφασίσει να είναι μαζί σαν ζευγάρι, θα πρέπει να είναι και οι δύο παρόντες και να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Αισθάνομαι πως είναι σημαντικό να τονίσω πως το κατά πόσο ο πατέρας πετυχαίνει να έρθει κοντά με το βρέφος, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από το τι κάνει για αυτό η μητέρα.

Η σημαντική βοήθεια που μπορεί να δώσει η μητέρα στον πατέρα είναι να τον βοηθήσει να γνωριστεί με το παιδί και σίγουρα δεν είναι στο χέρι της να κάνει τη σχέση τους μια πλούσια σχέση, μιας και αυτό εξαρτάται καθαρά από τον πατέρα, αλλά, τις περισσότερες φορές, είναι στο χέρι της να επιτρέψει, να εμποδίσει η να καταστρέψει μια τέτοια σχέση!

 

Να σου συστήσω το μπαμπά σου!

Related Posts

Μήπως το παιδί μου έχει στρες;

Τα παιδιά σε όποια ηλικία και εάν βρίσκονται χρειάζονται από τους γονείς την άνευ όρων αποδοχή και την αίσθηση ότι τα εκτιμούν πρώτα από όλα για αυτό που είναι κι έπειτα για αυτό που κάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.