Κρύο, καιρός για… παιδικά χαμόγελα! 6 βήματα για να απολαύσεις με ασφάλεια τις οικογενειακές στιγμές σας και το χειμώνα!

6 βήματα για να απολαύσεις με ασφάλεια τις οικογενειακές στιγμές σας και το χειμώνα!

Ο χειμώνας έκανε την εμφάνιση του και οι χαμηλές θερμοκρασίες ήρθαν για να μας φέρουν ακόμα πιο κοντά. Επειδή όμως μία μανούλα πρέπει να σκέφτεται τα πάντα ώστε να προφυλάξει τα παιδιά της από κάθε πιθανό κίνδυνο, δες τι πρέπει να προσέξεις όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει.

1. Βρες το σωστό ντύσιμο

Το ντύσιμο του παιδιού τις χειμωνιάτικες ημέρες μπορεί να αποδειχθεί παγίδα. Το ελαφρύ ντύσιμο και η έκθεση στο έντονο κρύο προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αυξημένη πιθανότητα να προσβληθεί το παιδί από κάποια ίωση. Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ βαρύ ντύσιμο μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, ειδικά σε κλειστούς χώρους, ενώ η έντονη εναλλαγή θερμοκρασιών επιβαρύνει τον οργανισμό. Το κόλπο είναι να επιλέξεις για το παιδί, ανάλογα με την θερμοκρασία και το χώρο που βρίσκεστε, ρούχα που θα έκαναν και εσένα να νιώθεις άνετα και ίσως κάτι παραπάνω. Μην ξεχάσεις το σκούφο, τα γάντια και το κασκόλ που θα προστατέψουν το παιδί από τον ψυχρό αέρα. Επίλεξε τα έτσι ώστε το υλικό κατασκευής να μην προκαλεί εφίδρωση στα μικρά χεράκια του.

2. Προστάτεψε το απαλό δερματάκι του

Επειδή δεν φοράμε μαγιό, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιδερμίδα δεν χρειάζεται προστασία και φροντίδα. Εκτός από την απαραίτητη ενυδάτωση που θα αποτρέψει την ξηρότητα λόγω κρύου, σε περίπτωση που βρίσκεστε στα χιόνια επιβάλλεται και η αντιηλιακή προστασία. Το χιόνι αντανακλά το 80% των ακτίνων UV και για να προστατέψεις το ευαίσθητο δέρμα του απαιτείται δείκτης προστασίας τουλάχιστον 30 SPF.

3. Φρόντισε να είναι ενυδατωμένο

Όπως είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνει και με εσένα, έτσι και το παιδί σου δεν νιώθει ιδιαίτερα διψασμένο, όταν ο καιρός είναι κρύος. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Αντίθετα με αυτό που ίσως φαντάζεσαι, χάνεται μεγάλη ποσότητα υγρών καθώς αναπνέουμε στον κρύο αέρα. Παρ’ όλο που πρέπει να πείσεις το παιδί να πίνει επαρκή ποσότητα νερού και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν δυσκολεύεσαι μπορείς να του προσφέρεις ένα ζεστό ρόφημα κακάο. Περιέχει κι αυτό νερό και είναι σίγουρα πολύ απολαυστικό! Δύσκολα θα σου αρνηθεί.

4. Αν έχει άσθμα πρόσεξε λίγο περισσότερο

Ο κρύος αέρας μπορεί να επιδεινώσει την κρίση άσθματος, οπότε προστάτεψε όσο μπορείς το στόμα του με κάποιο κασκόλ και μην ξεχνάς ποτέ να έχεις μαζί σου το εισπνεόμενο φάρμακο που χρειάζεται. Αν παρατηρήσεις πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικείμενης κρίσης άσθματος, όπως δύσπνοια, συριγμό, ζάλη ή πόνο στο στήθος οδήγησε το παιδί σε έναν χώρο με υγρασία (π.χ. στο μπάνιο που έχει υδρατμούς από το ζεστό τρεχούμενο νερό) και πρόσφερε του ένα ζεστό ρόφημα.

5. Παιχνίδι στα χιόνια

Αν βρεθείς με το παιδί στα χιόνια, θα πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτική, ώστε να αποφύγεις τους κινδύνους, που μπορεί να παρουσιαστούν. Φόρεσε στο παιδί φωτεινά ρούχα και έλεγξε προσεκτικά κάθε εξοπλισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δώσε προσοχή σε επικίνδυνα σημεία, στα οποία μπορεί να υπάρχει παγετός, και ενημέρωσε το παιδί για αυτά.

6. Προσπάθησε να θέσεις όρια

Σεβάσου την επιθυμία του παιδιού να παίξει, αλλά έλεγξε ποιες είναι οι αντοχές του και προστάτεψε το από την έντονη κόπωση. Τα παιχνίδια στο κρύο απαιτούν ιδιαίτερη ενέργεια και τα παιδιά πολλές φορές υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Ενίσχυσε τον οργανισμό του με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέσω μίας σωστής διατροφής και φρόντισε η έκθεση στο κρύο να μην είναι πολύωρη.

 

Κρύο, καιρός για… παιδικά χαμόγελα! 6 βήματα για να απολαύσεις με ασφάλεια τις οικογενειακές στιγμές σας και το χειμώνα!

Related Posts

Μήπως το παιδί μου έχει στρες;

Τα παιδιά σε όποια ηλικία και εάν βρίσκονται χρειάζονται από τους γονείς την άνευ όρων αποδοχή και την αίσθηση ότι τα εκτιμούν πρώτα από όλα για αυτό που είναι κι έπειτα για αυτό που κάνουν.

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών μας, η οποία σχετίζεται ακόμα και με την πνευματική τους ανάπτυξη, προτού να είναι αργά;

Η διόρθωση των προβλημάτων όρασης στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αρμονική σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Τα παιδιά που η μητέρα τους έχει μία κοινή ορμονική ανισορροπία μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτισμού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια κοινή διαταραχή που προκαλεί διογκωμένες ωοθήκες με μικρές κύστεις και επηρεάζει περίπου 5 έως 15 τοις εκατό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας φαίνεται να συνδέεται με διαταραχές που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού.

Μήπως το παιδί μου έχει αυτισμό; Δες τα σημάδια που πρέπει να παρατηρήσεις από νωρίς.

Η έναρξη θεραπείας για τον αυτισμό σε μικρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες να ξεπεραστούν τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί με αυτισμό και να μάθει να αλληλεπιδρά φυσιολογικά με τους ανθρώπους γύρω του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.