Είστε έγκυος; Μη ξεχάσετε το εμβόλιο του κοκκύτη.

Είστε έγκυος; Μην ξεχάσετε το εμβόλιο του κοκκύτη

Ο εμβολιασμός των εγκύων με το εμβόλιο Tdap προλαμβάνει τον κοκκύτη στα τρία τέταρτα των νεογέννητων μωρών, αλλά δυστυχώς λιγότερες από τις μισές εγκύους εμβολιάζονται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2011-2014 από έξι αμερικανικές πολιτείες, που αφορούσαν βρέφη ηλικίας κάτω των 2 μηνών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως στα μωρά γυναικών οι οποίες είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Tdap κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως καταγράφηκαν 78% λιγότερα κρούσματα κοκκύτη.

Το εμβόλιο ήταν επίσης κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη των σοβαρών κρουσμάτων της νόσου, που απαιτούν νοσηλεία των βρεφών στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς, όμως, μόνον το 49% των εγκύων που γέννησαν τα μωρά τους μεταξύ φθινοπώρου 2015 και άνοιξης 2016 είχαν εμβολιαστεί.

«Οι γυναίκες έχουν μοναδική ευκαιρία να προστατεύσουν την υγεία των μωρών τους πριν καν βγουν στον κόσμο, όπως αποδεικνύουν και τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, αλλά οι περισσότερες δεν την αξιοποιούν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Nancy Messonnier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Εμβολιασμών & Αναπνευστικών Νόσων (NCIRD) των CDC.

Ο κοκκύτης προκαλεί ανεξέλεγκτο, βίαιο βήχα ο οποίος μπορεί να παρεμποδίσει την αναπνοή.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases, τα δύο τρίτα των νεογέννητων βρεφών που εκδήλωσαν κοκκύτη χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο εμβολιασμός των ιδίων των βρεφών εναντίον της νόσου δεν μπορεί να γίνει πριν την ηλικία των 2 μηνών, η οποία όμως είναι ηλικία υψηλού κινδύνου για εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών ή ακόμα και θανάτου εξαιτίας του κοκκύτη (ο κίνδυνος αυτός παραμένει υψηλός μέχρι την ηλικία του 1 έτους).

Κάθε χρόνο, 5 έως 15 βρέφη πεθαίνουν από κοκκύτη στις ΗΠΑ. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για νεογέννητα τα οποία ήταν πολύ μικρά για να εμβολιασθούν τα ίδια, λένε η ερευνητές.

Το εμβόλιο Tdap προστατεύει επίσης τις εγκύους και τα μωρά από τη διφθερίτιδα και τον τέτανο.

Αν και η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, ανάλογη είναι η κατάσταση όσον αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων κατά του κοκκύτη και στη χώρα μας, παρότι συνιστάται επισήμως ο εμβολιασμός τους.

Ειδικότερα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων συνιστά να εμβολιάζονται όλες οι έγκυοι με 1 δόση του εμβολίου κατά προτίμηση μεταξύ της 27ης και 36ης εβδομάδας της κυήσεως.

Ο εμβολιασμός καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είστε έγκυος; Μη ξεχάσετε το εμβόλιο του κοκκύτη.

Related Posts

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.