Γιατί μπορεί να χρειαστούν διορθωτικά γυαλιά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας….

… και ποιες προδιαγραφές πρέπει αυτά να πληρούν.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι αδύνατον να γίνει οφθαλμολογικός έλεγχος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτό είναι λάθος. Η εξέταση οπτικής οξύτητας αποτελεί το δεύτερο οφθαλμολογικό έλεγχο στα παιδιά, μετά την εξέταση για πιθανή ύπαρξη παθολογικών καταστάσεων, που γίνεται σε νεογνική ηλικία.

Η πρώτη μέτρηση της οπτικής οξύτητας γίνεται πρώτη φορά από τον οφθαλμίατρο στο δεύτερο έτος της ηλικίας του παιδιού και η εξέταση περιλαμβάνει:

α) έλεγχο της αντίδρασης της κόρης στο φως

β) έλεγχο για τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), ο οποίος πρέπει να γίνεται με κυκλοπληγία (μέτρηση με το αυτόματο διαθλασίμετρο ή με το σκιασκόπιο), ώστε να γίνεται αντικειμενική μέτρηση

γ) οφθαλμοσκόπηση (για τον έλεγχο των πρόσθιων μορίων του οφθαλμού)

δ) βυθοσκόπηση ( όπου γίνεται έλεγχος της φυσικής κατάστασης του αμφιβληστροειδούς)

Αν κατά τον έλεγχο προκύψει:
  • Υπερμετρωπία:

Όταν είναι κάτω από +3.00 βαθμούς σφαιρικούς (δηλ. χωρίς αστιγματισμό) και δεν υπάρχει στραβισμός , δεν είναι απαραίτητο το παιδί να φορέσει διορθωτικά γυαλιά.

  • Μυωπία:

Σε μικρούς βαθμούς, όπως για παράδειγμα -0.50, δεν είναι υποχρεωτικό να δοθούν διορθωτικά γυαλιά ή αν δοθούν δεν είναι υποχρεωτικό το παιδί να τα φοράει συνέχεια.

  • Αστιγματισμός:

Αν προκαλεί έντονα συμπτώματα κοπιωπίας (δηλ. κόπωση των ματιών), πιο πολύ και από τη μυωπία και την υπερμετρωπία , κρίνεται απαραίτητη η σωστή και πλήρης διόρθωση του κυλίνδρου (δηλ. αστιγματισμού). Οι κυλινδρικοί (ή αστιγματικοί) φακοί προκαλούν παραμορφώσεις, στις οποίες τα παιδιά προσαρμόζονται γρηγορότερα όσο μικρότερη είναι η ηλικία που αντιμετωπίζεται.

  • Ανισομετρωπία:

Eίναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει διαφορά στην ισχύ (π.χ. ΔΟ: -2.00 και ΑΟ:-1.00) ή στο είδος της διαθλαστικής ανωμαλίας (π.χ. ΔΟ:-2.00 και ΑΟ: +1.00). Στην κατάσταση αυτή, το παιδί πρέπει να φορέσει γυαλιά ακόμη και σε 1 βαθμό διαφοράς μυωπίας ή υπερμετρωπίας και 1.5 βαθμό αστιγματισμό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει «Αμβλυωπία» (ή τεμπέλικο μάτι), μία κατάσταση ελαττωμένης οπτικής οξύτητας του ενός ή και των δύο οφθαλμών. Πρόκειται για στερητικό φαινόμενο, που είναι αποτέλεσμα της μη συνεχούς χρήσης της μίας ή και των δύο ωχρών κηλίδων για την οπτική προσήλωση και εμφανίζεται μόνο στα παιδιά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως , μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης.

Η επιλογή των διορθωτικών γυαλιών για τα παιδιά προσχολικής ηλικία, θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις:

Σκελετός

Ο σκελετός θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την ηλικία του παιδιού, προστατεύοντας το από τον κίνδυνο να τραυματιστεί, ενώ το υλικό κατασκευής, θα πρέπει να μην περιέχει τοξικές χημικές ουσίες.

Οφθαλμικοί φακοί

Οι φακοί που θα τοποθετηθούν στο σκελετό, διατίθενται σε τρία είδη, όσον αφορά τα υλικά:

α) κρύσταλλο (το οποίο δεν προτείνεται διότι μπορεί να σπάσει και να τραυματίσει τον οφθαλμό )

β) CR-39 ή οργανικό

γ) το polycarbonate ή πολυκαρβονικό (το οποίο είναι και το πιο ανθεκτικό

σαν υλικό)

Επιστρώσεις και προστασία UV

Οι φακοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον UV προστασία και αντανακλαστικές επιστρώσεις που βοηθούν στην καθαρότητα της όρασης, από τις αντανακλάσεις των φωτεινών πηγών (π.χ. Ήλιος , φώτα αυτοκινήτων), καθώς επίσης και μπλε-μωβ επίστρωση η οποία προσφέρει αρκετά μεγαλύτερη προστασία στα κύτταρα της ωχρά κηλίδας.

Διακορική απόσταση

Πολύ βασικό είναι να μετρηθούν σωστά, η διακορική απόσταση (δηλ. η απόσταση από τη μια κόρη ως την άλλη, στα σημεία που βρίσκονται οι δυο οπτικοί άξονες ) και τα ύψη των κέντρων.

 

Ευχαριστούμε για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες τον Κο Κασσαπάκη Δημήτριο, Οπτικό – Οπτομέτρη.

Γιατί μπορεί να χρειαστούν διορθωτικά γυαλιά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας….

Related Posts

Μήπως το παιδί μου έχει στρες;

Τα παιδιά σε όποια ηλικία και εάν βρίσκονται χρειάζονται από τους γονείς την άνευ όρων αποδοχή και την αίσθηση ότι τα εκτιμούν πρώτα από όλα για αυτό που είναι κι έπειτα για αυτό που κάνουν.

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών μας, η οποία σχετίζεται ακόμα και με την πνευματική τους ανάπτυξη, προτού να είναι αργά;

Η διόρθωση των προβλημάτων όρασης στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αρμονική σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Κρύο, καιρός για… παιδικά χαμόγελα! 6 βήματα για να απολαύσεις με ασφάλεια τις οικογενειακές στιγμές σας και το χειμώνα!

Επειδή όμως μία μανούλα πρέπει να σκέφτεται τα πάντα ώστε να προφυλάξει τα παιδιά της από κάθε πιθανό κίνδυνο, δες τι πρέπει να προσέξεις όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει.

Τα παιδιά που η μητέρα τους έχει μία κοινή ορμονική ανισορροπία μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτισμού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια κοινή διαταραχή που προκαλεί διογκωμένες ωοθήκες με μικρές κύστεις και επηρεάζει περίπου 5 έως 15 τοις εκατό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας φαίνεται να συνδέεται με διαταραχές που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού.

Μήπως το παιδί μου έχει αυτισμό; Δες τα σημάδια που πρέπει να παρατηρήσεις από νωρίς.

Η έναρξη θεραπείας για τον αυτισμό σε μικρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες να ξεπεραστούν τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί με αυτισμό και να μάθει να αλληλεπιδρά φυσιολογικά με τους ανθρώπους γύρω του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.