Αντιμετώπιση του αυτισμού στο σπίτι

Η ανατροφή ενός παιδιού με αυτισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητική. Για την οικογένεια, αυτό συνεπάγεται μια σειρά από στρεσογόνους παράγοντες, από το οικονομικό βάρος της θεραπείας ως τη δυσκολία εξεύρεσης του καλύτερου σχολείου. Είναι μια πραγματικότητα που όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν.

Μόνο στην Αμερική, ο αριθμός των παιδιών με αυτισμό υπολογίζεται σε 1 στα 50 παιδιά –με μεγάλη διαφορά σε σχέση με παλιότερους υπολογισμούς που ανέφεραν 1 στα 88 παιδιά. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδεικνύουν κατ’ ανάγκη μια πραγματική αύξηση του αυτισμού. Μπορεί απλώς, επειδή γιατροί και γονείς είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, ο αυτισμός να διαγιγνώσκεται και να διαπιστώνεται συχνότερα. Αυτό σημαίνει ότι η αναπτυξιακή διαταραχή αγγίζει σαφώς περισσότερες ζωές από ό, τι παλιότερα.

Βασική μέριμνα των γονέων είναι να καλύψουν τις ανάγκες του αυτιστικού παιδιού τους, διατηρώντας παράλληλα ένα θετικό περιβάλλον γεμάτο φροντίδα για όλα τα μέλη της οικογένειας.

[mks_dropcap style=»letter» size=»52″ bg_color=»#ffffff» txt_color=»#dd9933″]Π[/mks_dropcap]ώς μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο σχολείο για ένα παιδί με αυτισμό;

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ένα εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που να καλύπτει τις ανάγκες του με κατάλληλο τρόπο. Οι γονείς θα πρέπει να θέτουν στον εαυτό τους τα εξής ερωτήματα: Μπορώ να συνεννοηθώ καλά με το δάσκαλο και γενικά το προσωπικό του σχολείου; Το σχολείο έχει τρόπο να αξιολογεί την πρόοδο του παιδιού μου; Είναι πρόθυμοι να προσαρμόσουν το πρόγραμμα, αν δεν λειτουργεί; Οι γονείς θα πρέπει να αισθάνονται πως έχουν μια συνεργατική σχέση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Οι ειδικοί πάντα συμβουλεύουν τους γονείς να βεβαιώνονται ότι η εκπαίδευση και η θεραπεία ακολουθεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Για κάθε παιδί με αυτισμό, δε λειτουργεί η ίδια συνταγή. Η στενή παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι συνθήκες είναι οι καλύτερες για κάθε παιδί και ότι υπάρχει καλή ένταξη του παιδιού στο περιβάλλον και σχετική βελτίωση. Εάν δεν είναι ικανοποιημένοι με την εκπαίδευση του παιδιού τους οι γονείς, καλό είναι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

[mks_dropcap style=»letter» size=»52″ bg_color=»#ffffff» txt_color=»#dd9933″]Η[/mks_dropcap] κατ ‘οίκον εκπαίδευση είναι καλή επιλογή ή μια έσχατη λύση;

Αν και πολύ λίγοι γονείς επιλέγουν την κατ ‘οίκον διδασκαλία, η συντριπτική πλειοψηφία καταλήγει σε κάποια μορφή κατ’ οίκον διδασκαλίας, είτε επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν ένα κατάλληλο σχολικό πρόγραμμα είτε επειδή το παιδί τους έπεσε θύμα εκφοβισμού. Ωστόσο, επειδή ο αυτισμός συνεπάγεται κοινωνική αναπηρία και απομόνωση, τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό επωφελούνται από την επαφή με τους συνομηλίκους τους, όταν αυτή εξισορροπήσει, καθώς χρειάζονται να εξασκήσουν τις νεοαποκτηθείσες δεξιότητες τους στην ομιλία, τη γλώσσα, την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Η κατ ‘οίκον εκπαίδευση δεν παρέχει αυτά τα οφέλη. Η απόφαση για κατ ‘οίκον διδασκαλία εξαρτάται από τις ανάγκες του παιδιού, την υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η τοπική σχολική περιοχή και τις ικανότητες των γονέων.

[mks_dropcap style=»letter» size=»52″ bg_color=»#ffffff» txt_color=»#dd9933″]Υ[/mks_dropcap]πάρχουν επιδόματα που βοηθούν τους γονείς να καλύψουν το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και άλλων υπηρεσιών;

Οι γονείς είναι οι νομικοί εκπρόσωποι του παιδιού με αυτισμό. Εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα. Αυτοί αναλαμβάνουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα του παιδιού και τα δικά τους. Υπάρχουν σχετικές προβλέψεις ανάλογα με την κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) τις οποίες οι γονείς μπορούν να πληροφορηθούν από την ιστοσελίδα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών ή το πλησιέστερο ΚΕΠ στην περιοχή τους. Επίσης, ο ασφαλιστικός φορέας του γονέα προβλέπει κάποια κάλυψη εξόδων. Το αρνητικό είναι ότι οι προβλέψεις αυτές δε μένουν πάντα σταθερές και οι αυξομειώσεις και οι καταργήσεις κάποιων επιδομάτων είναι συχνό φαινόμενο.

 

[mks_dropcap style=»letter» size=»52″ bg_color=»#ffffff» txt_color=»#dd9933″]Π[/mks_dropcap]ώς μπορούν να ανακουφιστούν συναισθηματικά τα μέλη των οικογενειών με αυτιστικά παιδιά;

Η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι οι γονείς έχουν ανάγκη από υποστήριξη. Καλό είναι να απευθυνθούν στο γιατρό που παρακολουθεί το παιδί τους για να έχουν τη συμβουλή του αλλά και στο προσωπικό του ειδικού σχολείου για να μιλήσουν με τον ψυχολόγο του παιδιού τους. Οι συζητήσεις και με άλλους γονείς που χειρίζονται καλά την κατάσταση του δικού τους παιδιού δίνουν στήριξη και πολύτιμες πληροφορίες.[mks_pullquote align=»left» width=»300″ size=»24″ bg_color=»#1e73be» txt_color=»#ffffff»]Βασική μέριμνα των γονέων είναι να καλύψουν τις ανάγκες του αυτιστικού παιδιού τους, διατηρώντας παράλληλα ένα θετικό περιβάλλον γεμάτο φροντίδα για όλα τα μέλη της οικογένειας.[/mks_pullquote]

Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα υπόλοιπα παιδιά τους να καταλάβουν τι συμβαίνει και να αποτελέσουν ένα μέρος της φροντίδας των αδελφών τους. Αν αυτό το καταφέρουν σε ικανοποιητικό βαθμό, τα αδελφάκια θα είναι πιο ανεκτικά.

Ο αγώνας των γονέων ενός παιδιού με αυτισμό είναι πολυετής και συνεχής. Θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με ένα μαραθώνιο αγώνα δρόμου αλλά όχι με έναν αγώνα σπριντ. Αυτό σημαίνει ότι τους χρειάζεται ψυχική και σωματική αντοχή, δύναμη και συγκέντρωση στο στόχο, οικονομία δυνάμεων. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να αφήσουν την κατάσταση να τους καταβάλει. Το αυτιστικό παιδί δεν παύει να είναι ένα παιδί, με τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες, όπως τα άλλα παιδιά. Πρέπει όλη η οικογένεια εργαστεί από κοινού και να παρέχει υποστήριξη ο ένας στον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι και οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν –έστω και λίγο- χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις δικές τους συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες, κάνοντας ένα διάλειμμα, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Βασική, τέλος, είναι η τακτική επικοινωνία με τους γιατρούς που παρακολουθούν το παιδί, άλλους γονείς παιδιών με αυτισμό, αλλά και συγγενείς και φίλους.

Αντιμετώπιση του αυτισμού στο σπίτι

Related Posts

Θέλω να γίνω μαμά- Θέλω να γίνω μπαμπάς : Πώς θα «γεφυρώσεις» το χάσμα στην επιθυμία σας να γίνετε γονείς.

Όπως ήδη γνωρίζεις και εσύ, το να γίνεις γονιός είναι ένα μεγάλο βήμα, που αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου και απαιτεί τεράστια υπευθυνότητα. Δώσε στο σύντροφο σου την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τον πιο σημαντικό του ρόλο, με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί.

7 πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά σου από εσένα όταν μεγαλώσουν

Πολλές φορές φίλοι ή και συγγενείς τυχαίνει να αναφέρονται σε στιγμές της παιδικής σου ηλικίας, τότε που με κοτσιδάκια περιφερόσουν ανάμεσά τους αλλά εσύ δεν μπορείς να θυμηθείς καθόλου τις εν λόγω στιγμές

Γρίπη στην εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχετε αρκετές πιθανότητες να αρρωστήσετε αν δεν πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά επικίνδυνη. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει υποστεί αλλαγές και έτσι είστε ευάλωτες σε ασθένειες.

Πώς θα κάνεις την κόρη σου να νιώθει αυτοπεποίθηση για το σώμα της

Σίγουρα, τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν δημιουργήσει τα μίντια επηρεάζουν στο μεγαλύτερο βαθμό αλλά είναι σοκαριστικό πως στο 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Yahoo ήταν οι γονείς οι ίδιοι εκείνοι που ενίσχυσαν την έλλειψη αυτοπεποίθησης που έχει το παιδί τους για το σώμα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.